De herfstrui bij katten: wat je moet weten over haarverlies

De Herfstrui bij Katten: Wat Je Moet Weten over Haarverlies

Als trotse eigenaar van een kat ben je ongetwijfeld bekend met dit scenario: overal waar je kijkt, kom je kattenhaar tegen. Soms kan het vervelend zijn, dat ruien van je kat, maar wist je dat dit eigenlijk een teken is dat er iets moois gebeurt? Je kat krijgt namelijk een gloednieuwe vacht! Deze rui-periodes spelen een cruciale rol in het leven van je kat. In dit artikel zullen we als kattenliefhebbers alles wat je moet weten over dit fenomeen in de herfst bespreken.

Inhoudsgave

Is het zorgwekkend als mijn kat ruit?

Over het algemeen is het ruien van je kat een volkomen natuurlijk proces. Kattenharen hebben namelijk een beperkte levensduur. Voor elke haar die je in huis vindt, is er al een nieuwe in de maak bij je kat.

Natuurlijk kunnen er uitzonderingen zijn waarbij je kat op ongewone wijze of meer dan normaal ruit. In dergelijke gevallen kan dit duiden op onderliggende gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden en indien nodig tijdig een dierenarts te raadplegen.

De Veranderende Seizoenen en de Rui

De rui van een kat is sterk verbonden met de wisseling van seizoenen en temperaturen. Als de temperatuur stijgt, verlangt je kat naar een koelere vacht. In de winter daarentegen bereidt je kat zich voor op de kou door een dichtere vacht te ontwikkelen.

De ruiperiodes van een kat kunnen worden onderverdeeld in de lente- of voorjaarsrui en de herfstrui. Katten die voornamelijk binnenshuis leven, ervaren minder invloed van seizoensveranderingen en kunnen het hele jaar door ruien. Het kunstmatige licht binnenshuis verstoort het natuurlijke ruiproces van katten die binnen leven.

Laten we eens dieper ingaan op de natuurlijke ruiperiodes van een kat:

 1. Voorjaars- of Lenterui

  • Begint rond april/mei.
  • Temperaturen stijgen en de dagen worden langer.
  • Je kat verruilt zijn dikke winterjas voor een lichtere zomervacht.
 2. Herfstrui

  • Begint rond oktober/november.
  • De temperatuur daalt en je kat bereidt zich voor op de kou door een dichtere vacht te laten groeien.

Hoe lang duurt de ruiperiode?

De duur van de herfstrui varieert afhankelijk van het ras en de levensstijl van je kat. Over het algemeen duurt de herfstrui ongeveer 3 tot 4 weken en kan doorlopen tot december. De lenterui begint meestal kort na de eerste warme dagen en duurt ook ongeveer 3 tot 4 weken.

Tips om met het ruien om te gaan

Als je kat veel haar verliest, kan dat soms vervelend zijn. Hier zijn enkele tips om de ruiperiode draaglijker te maken:

 1. Bied een koele, donkere slaapplaats aan je kat.
 2. Zorg voor hoogwaardige voeding met omega-3- en omega-6-vetzuren.
 3. Borstel je kortharige kat ongeveer 2 keer per week tijdens de rui, en langharige katten ongeveer 4 keer per week.
 4. Overweeg ‘alternatief aaien’ met een microvezeldoek om losse haren te verwijderen.
 5. Sommige eigenaren wassen hun kat tijdens het ruien, maar gebruik altijd speciale kattenshampoo en wees voorzichtig.

Wanneer je kat extreem haar verliest

Als je kat buitengewoon veel haar verliest, kunnen er verschillende oorzaken zijn, waaronder voeding, omgevingsfactoren en erfelijkheid. In dergelijke gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts voor een grondig onderzoek.

Katten die minder ruien

Er zijn kattenrassen die over het algemeen minder haar verliezen dan andere. Hier zijn enkele van die rassen:

 1. Sphynx: Naaktkatten vereisen speciale verzorging en zijn ideaal voor mensen met allergieën.
 2. Cornish Rex: Deze katten hebben slechts één vachtlaag, wat resulteert in minder haaruitval.
 3. Devon Rex: Vergelijkbaar met de Cornish Rex, maar met nog minder haar.
 4. Oosterse Korthaar: Ze hebben weinig haar en korte haren.

Kortom, het ruien van je kat is een natuurlijk en gezond proces dat hoort bij de verandering van seizoenen. Het is een kans om je kat te verwennen en te zorgen voor een comfortabele overgang naar een nieuwe vacht. Dus, geniet van de herfst en de magie van de verandering, zelfs als dat betekent dat je af en toe wat extra kattenhaar moet opruimen!

Misschien vind je dit ook leuk?

Dé beste huisdierverzekering vergelijker. Vergelijk eenvoudig en bespaar. Het grootste aanbod van verzekeraars. Wij zijn onafhankelijk.