De kosten van de dierenarts voor je kat

De kosten van de dierenarts voor je kat​

Een kat in huis betekent gezelligheid. Lekker kroelen en even op schoot op de bank. Voor zo’n beestje wil je natuurlijk zo goed mogelijk zorgen. Toch gaat het ongetwijfeld een keertje gebeuren dat je kat naar de dierenarts moet. En die kosten van de dierenarts voor je kat kunnen behoorlijk oplopen. Ben jij voorbereid op de mogelijk onverwachte kosten van de dierenarts?

Inhoudsgave

Met je kitten naar de dierenarts

Kleine kittens zijn nog erg vatbaar voor ziektes en parasieten. Daarnaast krijgt je kitten in het eerste jaar meerdere vaccinaties om hem te beschermen tegen ziekteverwekkers. Ook zijn nog niet alle kittens gechipt, terwijl dat wel echt aan te raden is. Het eerste jaar moet je dus rekening houden met extra dierenartskosten voor je kat.

Tip: Overweeg je een huisdierenverzekering? Sluit deze dan zo snel mogelijk af. Hoe jonger je kat is, hoe lager de maandlasten voor je verzekering zullen zijn!

Verwachte en onverwachte kosten bij de dierenarts

Katteneigenaren gaan meestal wat minder vaak naar de dierenarts dan hondenbaasjes. Toch is dat niet zo verstandig, want katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Met de jaarlijkse gezondheidscheck controleert je dierenarts of je kat echt niets mankeert, ook als hij niets laat zien. Houd van tevoren dus rekening met deze kosten. Natuurlijk kan je kat ook een ongeluk krijgen of onverwachts ziek worden. Je krijgt dus te maken met verwachte dierenartskosten en kosten voor de dierenarts voor je kat waar je niet op gerekend had.

Kosten die jaarlijks terugkeren

Ook zijn er vaste, jaarlijkse kosten van de dierenarts voor je kat. Lees mee en zie waar je jaarlijks rekening mee kunt houden!

Jaarlijkse gezondheidscheck door je dierenarts

We noemden het al even: de jaarlijkse gezondheidscheck. Hiermee ziet de dierenarts op tijd of je kat iets mankeert. Dat kan onnodig ongemak voorkomen én voorkomt vaak duurdere en zwaardere behandelingen of operaties.

Jaarlijkse vaccinaties

Met jaarlijkse vaccinaties voorkom je dat je kat een bepaalde ziekte krijgt, bijvoorbeeld niesziekte.

Parasietenbestrijding

Denk hierbij aan behandelingen tegen vlooien of teken. Maar ook ontworming. Je kat laat je meerdere keren ontwormen. Goed om hier rekening mee te houden.

Voor de jaarlijkse gezondheidscheck betaal je, als je kat verder niets mankeert, alleen de consultkosten. Meestal liggen deze tussen de €40,- tot € 55,- per consult. Vaak worden de jaarlijkse vaccinaties gecombineerd met een gezondheidscheck. Als de dierenarts wel iets bij je kat vindt, dan komen er extra, onverwachte kosten bij.

Onverwachte kosten bij de dierenarts

Je hoopt natuurlijk dat je kat altijd zijn gezellige en gezonde zelf blijft. Maar de kans is groot dat ook jouw kat zich een keer niet lekker voelt, een ongeluk krijgt of ziek wordt. Veel oudere katten krijgen bijvoorbeeld last van hun nieren of artrose.

Houd er rekening mee dat als je kat een keertje echt iets mankeert, de kosten van de dierenarts voor je kat flink kunnen oplopen. Zeker als je in het weekend of buiten het spreekuur naar de dierenarts moet!

Ondertussen stijgen de prijzen van de dierenarts, dus wees je ervan bewust dat als er iets aan de hand is, de kosten niet mis zijn. Enkele honderden euro’s ben je zomaar kwijt. En soms zelfs duizenden euro’s bij opname en sommige behandelingen.

Kosten verschillen per dierenarts

Een dierenarts is vrij om zijn eigen prijzen te bepalen. Lastig dus om iets te zeggen over prijzen voor sommige ingrepen. Elke praktijk heeft bijvoorbeeld andere kosten die doorberekend moeten worden. Of misschien heeft ‘ie speciale apparatuur waarmee het leven van jouw kat gered kan worden. Helaas is de tijd van prijsvergelijken een beetje voorbij. Omdat er veel meer huisdieren in Nederland zijn en juist een tekort aan dierenartsen, hebben veel praktijken een patiëntenstop.

Tip: Krijg je binnenkort een kitten of een kat, oriënteer je dan nu alvast bij welke dierenarts je je kat wilt inschrijven en of dat ook mogelijk is. Als je kat ziek wordt, wil je er wel zeker van zijn dat je ergens terecht kunt!

Kosten verschillen per kattenras

Sommige rassen zijn extra gevoelig voor bepaalde aandoeningen. En dat betekent dus extra kosten van de dierenarts voor je kat. Goed dus om rekening mee te houden als je graag een nieuwe kat wilt. 

Zorgeloos van je kat genieten

Bedenk of je eventuele onverwachte kosten kunt betalen als je kat ziek wordt. Heb je daar dan een potje voor? Misschien komt het net niet handig uit en kun je de behandeling eigenlijk niet betalen. Om er zeker van te zijn dat je je kat altijd de medische zorg kunt geven die hij nodig heeft, is het verstandig om een huisdierenverzekering af te sluiten. Dit biedt gemoedsrust en zorgt ervoor dat je geliefde kat altijd de zorg krijgt die hij verdient.

Misschien vind je dit ook leuk?

Dé beste huisdierverzekering vergelijker. Vergelijk eenvoudig en bespaar. Het grootste aanbod van verzekeraars. Wij zijn onafhankelijk.