Huisdier bang voor vuurwerk? Zo maak je het voor hen een zo rustig mogelijke jaarwisseling.

Huisdier bang voor vuurwerk? Zo maak je het voor hen een zo rustig mogelijke jaarwisseling.

De jaarwisseling kan een stressvolle periode zijn voor onze huisdieren, vanwege het luide en onverwachte vuurwerk. In deze blog bespreken we strategieën om uw huisdier te helpen ontspannen en waarom een dierenverzekering een verstandige keuze kan zijn tijdens deze periode.

Table of Contents

Geluidstraining: Preventie van angst

Geluidstraining is een effectieve manier om huisdieren te helpen wennen aan het geluid van vuurwerk. Begin met het afspelen van vuurwerkgeluiden op een laag volume en verhoog geleidelijk het geluidsniveau terwijl u uw huisdier afleidt met spelletjes of traktaties.

Kalmeringsmiddelen en gedragstherapie

Overleg met uw dierenarts over geschikte kalmeringsmiddelen en gedragstherapieën. Natuurlijke supplementen zoals Zylkene of Telizen kunnen helpen de angst te verminderen, vooral als ze worden gecombineerd met gedragstherapie.

Creëer een veilige haven

Zorg voor een rustige, comfortabele plek in huis waar uw huisdier zich kan terugtrekken. Sluit gordijnen om lichtflitsen te verminderen en zet een radio of tv aan om het geluid van vuurwerk te maskeren.

Wandelingen en veiligheid buitenshuis

Het is belangrijk om honden aangelijnd uit te laten en wandelingen te plannen voordat het vuurwerk begint. Dit helpt om te voorkomen dat ze wegrennen of vuurwerkresten oppakken.

Het belang van evenwichtige reacties

Straf uw huisdier niet voor angstig gedrag en vermijd overmatige troost of aandacht, wat de angst kan versterken. Bied in plaats daarvan steun en comfort op een kalme en gematigde manier.

Chipcontrole en identificatie

Zorg ervoor dat uw huisdier gechipt is en dat de registratiegegevens actueel zijn. Dit vergroot de kans aanzienlijk dat uw huisdier, mocht het ontsnappen, veilig terugkeert.

Huisdier bang voor vuurwerk? Zo maak je het voor hen een zo rustig mogelijke jaarwisseling.

Tips voor honden & katten

  1. Bereid uw hond voor op vuurwerk door hem al in de zomer te laten wennen aan de geluiden. Voor honden die al angstig zijn, is het belangrijk om ze een paar dagen voor oudjaarsdag niet meer los buiten te laten. Gebruik rustgevende muziek als hulpmiddel.

  2.  Houd katten tijdens de jaarwisseling binnen en creëer een veilige plek voor hen, zoals een mandje met eten en drinken in een rustige ruimte. Bied steun en comfort als uw kat tekenen van angst vertoont.

Het nut van een dierenverzekering

De jaarwisseling benadrukt het belang van een dierenverzekering. Onverwachte gebeurtenissen, zoals ontsnapping of een ongeluk als gevolg van angst door vuurwerk, kunnen leiden tot onvoorziene dierenartskosten. Een dierenverzekering kan u helpen deze kosten te dekken en zorgt voor gemoedsrust.

Door deze stappen te volgen, kunt u uw huisdier helpen een meer ontspannen jaarwisseling te hebben. Elk huisdier is uniek, dus het kan nodig zijn om verschillende methoden uit te proberen om te zien wat het beste werkt voor uw specifieke huisdier.