Reizen met je hond of kat: Praktische gids voor onderweg

huisdierenverzekering, huisdierverzekering, verzekering huisdier, verzekering huisdieren, hondenverzekering, kattenverzekering, hondverzekering, katverzekering, verzekering kat, verzekering hond, hema, ohra, petsecur,inshared,petplan,unive, huisdierverzekering vergelijken

In de moderne tijd worden huisdieren steeds vaker beschouwd als volwaardige gezinsleden. Dit heeft geleid tot een groeiende trend waarbij honden en katten gezellig meereizen op vakantie, zowel binnen de nationale grenzen als daarbuiten. Echter, is het cruciaal om te realiseren dat diverse landen hun eigen regels en voorschriften hanteren met betrekking tot huisdieren. Hier volgt een handige samenvatting van belangrijke overwegingen wanneer je met je trouwe metgezel de grenzen oversteekt.

Inhoudsgave

Je Huisdier Meenemen op Vakantie

Tegenwoordig is het vrij gangbaar om je harige vriend mee te nemen op reis. Binnen de Europese Unie gelden echter enkele voorschriften waaraan je moet voldoen wanneer je je huisdier meeneemt.

Deze voorschriften zijn geldig voor alle EU-landen en hebben tevens betrekking op reizen naar landen buiten de EU. Bij terugkeer naar Nederland dien je namelijk ook aan deze regels te voldoen.

  • Om je hond of kat mee te nemen, moeten ze gechipt en geregistreerd zijn. Hoewel deze verplichting in Nederland niet voor katten geldt, is dit wél essentieel als je naar het buitenland gaat.
  • Alle honden en katten die binnen de EU reizen, dienen gevaccineerd te zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie moet minstens 21 dagen voor vertrek plaatsvinden en is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin.
  • De chip en vaccinaties moeten gedocumenteerd zijn in een Europees dierenpaspoort. Meestal ontvang je dit paspoort bij aanschaf van je huisdier, maar je kunt het ook verkrijgen bij je dierenarts.
  • Vanwege de effectiviteit van de rabiësvaccinatie vanaf 12 weken leeftijd, is het niet toegestaan om te reizen met een hond of kat jonger dan 15 weken (12 weken plus 21 dagen na de vaccinatie).

Regelgeving en verplichtingen

Naast de algemene EU-voorschriften, kunnen individuele landen aanvullende eisen stellen. Bepaalde landen hebben bijvoorbeeld beperkingen voor rassen die als ‘gevaarlijk’ worden beschouwd, en sommige landen kunnen extra vaccinaties vereisen.

Het is van belang om te realiseren dat de onderstaande regels eveneens van toepassing zijn wanneer je alleen door een land reist, en bovendien bovenop de EU-regels komen.

Raadpleeg de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren of Europa.eu voor uitgebreidere informatie over reizen met huisdieren.

Verzekeringen en dekking in het buitenland

Of je huisdier in het buitenland gedekt is door je huisdierenverzekering, hangt af van de verzekeringsmaatschappij en het gekozen verzekeringspakket.

  • PetSecur en InShared bieden standaard wereldwijde dekking in hun verzekeringen. PetSecur heeft een maximale vergoeding van €1.250 per jaar, terwijl dit bij InShared €1.000 per jaar is.
  • Bij Petplan zijn honden en katten automatisch verzekerd in het Plus- en Totaalpakket voor reizen binnen Europa. Hierbij geldt eveneens een maximale vergoeding van €1.000 per jaar. Voor wereldwijde dekking is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten.
  • Aegon, Dierenverzekering.nl, OHRA en Univé bieden enkel aanvullende opties aan voor verzekering in het buitenland. De voorwaarden en maximale vergoedingen kunnen variëren per verzekeraar.
  • Let op dat HEMA de enige verzekeraar is die géén dekking in het buitenland aanbiedt.

Reizen met je huisdier kan een geweldige ervaring zijn, maar het is van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de geldende regels en voorschriften, evenals de dekkingsmogelijkheden voor verzekeringen. Op deze manier kun je met een gerust hart samen met je trouwe metgezel nieuwe avonturen beleven.

Misschien vind je dit ook leuk?

Dé beste huisdierverzekering vergelijker. Vergelijk eenvoudig en bespaar. Het grootste aanbod van verzekeraars. Wij zijn onafhankelijk.