Wat vergoedt of dekt een dierenverzekering?

huisdierenverzekering, huisdierverzekering, verzekering huisdier, verzekering huisdieren, hondenverzekering, kattenverzekering, hondverzekering, katverzekering, verzekering kat, verzekering hond

Een dierenverzekering biedt vergelijkbare bescherming als je eigen zorgverzekering, maar dan voor je trouwe viervoeter. Elk verzekeringspakket kan verschillen per verzekeraar, dus het is belangrijk om te weten welke kosten worden gedekt voordat je een dierenverzekering afsluit.

Wat wordt altijd vergoed?

De dekking van een dierenverzekering varieert per aanbieder en pakket, maar er zijn enkele kosten die standaard worden vergoed in het basispakket:

 1. Consult door een dierenarts
 2. Operaties
 3. Bloed-, röntgen- en laboratoriumonderzoek
 4. Ongevallen
 5. Geregistreerde geneesmiddelen
 6. Euthanasie

Let op, de exacte vergoeding verschilt per verzekeraar en pakket. Eigen bijdragen worden vaak gehanteerd, variërend van 10% tot 90% van de gemaakte kosten. Bovendien kunnen sommige verzekeraars verplicht of vrijwillig eigen risico toepassen. Lees daarom goed de voorwaarden voordat je een verzekering afsluit.

Wat wordt soms vergoed?

Naast de standaarddekking zijn er ook kosten die de ene verzekeraar wel vergoedt en de andere niet. Deze kunnen deel uitmaken van aanvullende pakketten en omvatten bijvoorbeeld:

 1. Aandoeningen aan gewrichten
 2. Castratie of sterilisatie
 3. Fysiotherapie
 4. Gedragstherapie
 5. Plaatsen van een identificatiechip
 6. MRI- of CT-scans
 7. Vervoer in een dierenambulance
 8. Zorg in het buitenland


De vergoedingen verschillen per verzekeraar en aanvullend pakket. Via vergelijkingswebsites voor hondenverzekeringen of kattenverzekeringen kun je verschillende aanbieders en hun dekkingen overzichtelijk vergelijken.

Waarvoor heb je meestal een aanvullende verzekering nodig?

Sommige zorg voor je huisdier is meestal alleen te verzekeren met een aanvullende verzekering. Net als bij je eigen zorgverzekering, kun je voor een kleine extra maandelijkse premie de dekking uitbreiden. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

 1. Crematie van je huisdier
 2. Tandzorg
 3. Vaccinaties


Het aanbod van aanvullende verzekeringen verschilt per aanbieder. Sommige verzekeraars bieden vier verschillende aanvullende opties om uit te kiezen, terwijl andere er maar twee hebben.

Wat vergoedt een dierenverzekering niet?

Er zijn ook kosten die (vrijwel) nooit worden vergoed door dierenverzekeraars:

 1. Dieetvoeding of voedingssupplementen voor overgewicht
 2. Bekende erfelijke of aangeboren aandoeningen
 3. Cosmetische en niet-medisch noodzakelijke ingrepen


Bepaalde zaken kunnen wel worden vergoed, maar vallen niet onder de dierenverzekering. Schade veroorzaakt door je hond of kat wordt bijvoorbeeld gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering en niet door de huisdierenverzekering.

Tenslotte kunnen voorwaarden en uitsluitingen een rol spelen bij het niet uitkeren. Denk aan de wachttijd van de dierenverzekering en klachten die je huisdier al had voordat de verzekering werd afgesloten; deze vallen doorgaans buiten de dekking bij alle dierenverzekeraars.

Een dierenverzekering biedt belangrijke financiële bescherming voor de gezondheid van je huisdier. Het is van cruciaal belang om de verschillende opties en dekkingen van diverse verzekeraars te vergelijken voordat je een keuze maakt. Door een weloverwogen beslissing te nemen, kun je ervoor zorgen dat je huisdier de beste medische zorg krijgt zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoge kosten. Vergeet niet om regelmatig de polisvoorwaarden door te nemen en de gezondheid van je geliefde viervoeter goed te verzorgen voor een gelukkig en gezond leven samen!

Misschien vind je dit ook leuk?

Dé beste huisdierverzekering vergelijker. Vergelijk eenvoudig en bespaar. Het grootste aanbod van verzekeraars. Wij zijn onafhankelijk.