Dit zijn dé 10 meest voorkomende klachten bij honden - Oorzaken, behandelingen en advies

Dit zijn dé 10 meest voorkomende klachten bij honden - Oorzaken, behandelingen en advies​

Als hondenliefhebber wil je natuurlijk dat jouw trouwe viervoeter gelukkig en gezond is. Helaas kunnen honden, net als mensen, te maken krijgen met gezondheidsklachten. In deze blog behandelen we 10 veelvoorkomende klachten bij honden, de mogelijke oorzaken en effectieve behandelingen. We geven ook advies over hoe je de gezondheid van je hond kunt optimaliseren om een gelukkig en actief leven te bevorderen. Lees verder om te leren hoe je voor je trouwe metgezel kunt zorgen en mogelijke gezondheidsproblemen tijdig kunt aanpakken.

Dit zijn dé 10 meest voorkomende klachten bij honden:

 1. Braken en diarree: 
  Oorzaken: Braken en diarree kunnen voorkomen bij honden als gevolg van voedselintolerantie, voedselveranderingen, infecties of het eten van vreemde voorwerpen.

  Wat te doen: Zorg ervoor dat je hond geen giftige stoffen of vreemde voorwerpen inslikt. Als braken en diarree aanhouden, bezoek dan een dierenarts om mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten en een aangepast dieet of medicatie voor te schrijven.

 2. Huidproblemen:
  Oorzaken: Huidproblemen zoals jeuk, roodheid en huidinfecties kunnen veroorzaakt worden door allergieën, vlooien, teken of mijten.

  Wat te doen: Houd de vacht van je hond schoon en vrij van parasieten. Raadpleeg een dierenarts om de juiste behandeling te krijgen, inclusief medicatie, shampoos en mogelijke dieetveranderingen om allergieën te verminderen.

 3. Oorontstekingen:
  Oorzaken: Oorproblemen zijn vaak gerelateerd aan bacteriën, gisten of vreemde voorwerpen die vastzitten in de gehoorgang, vooral bij honden met hangende oren.

  Wat te doen: Reinig regelmatig de oren van je hond met een zachte ooroplossing, maar gebruik nooit wattenstaafjes. Bezoek een dierenarts voor een grondig onderzoek en de juiste medicatie om de infectie te bestrijden.

 4. Tandheelkundige problemen:
  Oorzaken: Tandvleesontsteking, tandplak en tandsteen zijn veelvoorkomende tandheelkundige problemen bij honden, vooral bij oudere honden.

  Wat te doen: Zorg voor regelmatige tandheelkundige verzorging, zoals tandenpoetsen en kauwspeeltjes om tandplak te verminderen. Plan regelmatige controles bij de dierenarts voor tandsteenverwijdering en behandeling van tandvleesaandoeningen.

 5. Gewrichtsproblemen:
  Oorzaken: Gewrichtsproblemen, zoals artrose, komen vaak voor bij oudere honden en bepaalde rassen.

  Wat te doen: Bied een comfortabel en zacht bed aan je hond en vermijd overmatige belasting van de gewrichten. Voedingssupplementen met glucosamine en chondroïtine kunnen helpen bij het behoud van gezonde gewrichten. Raadpleeg een dierenarts voor pijnverlichting en fysiotherapie als dat nodig is.

 6. Urinewegproblemen:
  Oorzaken: Blaasontsteking, blaasstenen of urinewegobstructie kunnen leiden tot moeilijk urineren en bloed in de urine.

  Wat te doen: Zorg voor voldoende vers water en vermijd overmatig vasthouden van urine. Als je hond symptomen vertoont van urinewegproblemen, bezoek dan een dierenarts voor een grondig onderzoek en medicatie.

 7. Oogproblemen:
  Oorzaken: Ooginfecties, irritaties en traanvorming kunnen voorkomen bij honden, vooral bij rassen met gevoelige ogen.

  Wat te doen: Houd de ogen van je hond schoon en vrij van afscheiding. Vermijd blootstelling aan irriterende stoffen. Raadpleeg een dierenarts voor de juiste behandeling als je oogproblemen opmerkt.

 8. Allergieën:
  Oorzaken: Honden kunnen allergisch zijn voor voedsel of omgevingsfactoren zoals pollen, stofmijten of schimmels.

  Wat te doen: Identificeer de allergenen en vermijd blootstelling eraan. Een eliminatiedieet kan helpen bij het vaststellen van voedselallergieën. Raadpleeg een dierenarts voor medicatie of desensibilisatietherapie indien nodig.

 9. Ademhalingsproblemen:
  Oorzaken: Ademhalingsproblemen, zoals hoesten, niezen en benauwdheid, kunnen worden veroorzaakt door infecties, allergieën of aandoeningen zoals luchtweginfecties of longproblemen.

  Wat te doen: Bescherm je hond tegen rook, giftige stoffen en overmatige inspanning bij warm weer. Raadpleeg een dierenarts voor diagnose en behandeling van ademhalingsproblemen.

 10. Gedragsproblemen:
  Oorzaken: Honden kunnen gedragsproblemen vertonen als reactie op stress, gebrek aan training of andere omgevingsfactoren.

  Wat te doen: Zorg voor voldoende beweging, mentale stimulatie en regelmatige training. Als gedragsproblemen aanhouden, overweeg dan gedragstherapie door een professional.

Waarom een huisdierverzekering handig is

Een huisdierverzekering kan van onschatbare waarde zijn voor de gezondheid en het welzijn van je hond. Het kan onverwachte medische kosten dekken, vooral als je hond geconfronteerd wordt met ernstige gezondheidsproblemen of ongevallen. Met een huisdierverzekering hoef je je minder zorgen te maken over de financiële aspecten van veterinaire zorg en kun je je richten op het bieden van de best mogelijke zorg voor je huisdier.

Conclusie: Als liefdevolle eigenaar is het belangrijk om de gezondheid van je hond serieus te nemen en eventuele veranderingen in gedrag of symptomen te herkennen. De vijf veelvoorkomende klachten die we hebben besproken, vereisen tijdige aandacht en professionele zorg van een dierenarts. Met de juiste behandeling en zorg kun je ervoor zorgen dat je trouwe viervoeter een gelukkig en gezond leven leidt. En vergeet niet, een huisdierverzekering kan een waardevolle aanvulling zijn om de zorg voor je hond nog beter te waarborgen. Geniet samen van vele avonturen en momenten van vreugde!

Misschien vind je dit ook leuk?

Dé beste huisdierverzekering vergelijker. Vergelijk eenvoudig en bespaar. Het grootste aanbod van verzekeraars. Wij zijn onafhankelijk.