Alles wat je moet weten over het chippen van je hond

Alles wat je moet weten over het chippen van je kat

In Nederland geldt sinds 2013 een verplichting voor het chippen van honden. Deze kleine identificatiechips, ingebracht onder de huid van je harige metgezel, zijn een belangrijk hulpmiddel om eigenaren op te sporen en bij te dragen aan het voorkomen van misstanden in de wereld van hondenfokkerij en -handel. In deze blog duiken we dieper in op het chippen van je hond en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Inhoudsgave

Waarom moet je je hond chippen?

De verplichting om je hond te chippen werd ingevoerd om diverse redenen. Een van de belangrijkste is het voorkomen van problemen in de hondenfokkerij. Door alle honden te registreren, kan de overheid doelgerichter optreden bij onethische praktijken in de branche. Het chippen zorgt er ook voor dat eigenaren gemakkelijker te achterhalen zijn, wat van pas komt als je viervoeter onverhoopt verdwaalt.

Wanneer moet je je hond laten chippen?

Het chippen van je hond is verplicht voor alle nieuwe pups in Nederland en moet binnen zeven weken na hun geboorte plaatsvinden. Deze pups moeten ook in het bezit zijn van een EU-Dierenpaspoort. Als je een hond uit het buitenland importeert, geldt een termijn van twee weken om aan deze verplichting te voldoen. Zorg er tevens voor dat je je hond registreert, wat kan bij verschillende door de RVO aangewezen portalen. Deze portalen bepalen hun eigen prijs voor registratie op basis van de diensten die ze aanbieden. Meestal is registratie inbegrepen bij het chippen bij een dierenarts.

Wat als mijn hond niet gechipt is?

Als je hond niet gechipt is, zijn er enkele gevolgen waar je rekening mee moet houden. Allereerst kun je geen declaraties indienen bij je hondenverzekering, omdat de meeste verzekeraars het verplicht stellen dat je hond gechipt en geregistreerd is. Je kunt wel een ongechipte hond verzekeren, maar je moet ervoor zorgen dat je viervoeter bij het eerste dierenartsbezoek wordt gechipt.

Daarnaast loop je het risico om een boete te krijgen voor het niet chippen van je hond. Hoewel de maximale boete kan oplopen tot €19.500, wordt dit in de praktijk zelden opgelegd. De hoogte van deze boete is vooral bedoeld om malafide handelaren en fokkers af te schrikken. Het is belangrijk op te merken dat de chipverplichting niet beperkt blijft tot Nederland, maar geldt in de hele EU en vele andere landen. Een ongechipte hond mag dus ook niet mee op reis naar het buitenland.

Wat zijn de kosten van het chippen van een hond?

De kosten voor het chippen van een hond variëren doorgaans tussen de €15 en €50, inclusief de chip zelf, het plaatsen ervan en de registratie. Deze kosten zijn eenmalig en vereisen geen vervanging of een registratie-abonnement.

Wordt het chippen vergoed door mijn verzekering?

Niet alle verzekeraars vergoeden de kosten voor het chippen van je hond. Bij verzekeraars zoals Aegon, Dierenverzekering.nl, InSharedUnivé en PetSecur moet je deze kosten zelf dragen. 

Als je hond echter verzekerd is bij OHRA of Figo, kun je de factuur van de dierenarts meestal wel declareren. Houd er wel rekening mee dat sommige verzekeraars een eigen risico en/of eigen bijdrage per declaratie hanteren, wat betekent dat je mogelijk niet alle kosten volledig vergoed krijgt.

Het chippen van je hond is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een belangrijke stap om de veiligheid en het welzijn van je huisdier te waarborgen. Door deze kleine maar krachtige maatregel te nemen, draag je bij aan een verantwoorde omgang met onze geliefde viervoeters.

Misschien vind je dit ook leuk?

Dé beste huisdierverzekering vergelijker. Vergelijk eenvoudig en bespaar. Het grootste aanbod van verzekeraars. Wij zijn onafhankelijk.