In deze uitgebreide review bespreken we de top kattenverzekeringen van...
Lees meerIn Nederland is het al een tijdje een onderwerp van gesprek: de verplichte chip- en registratie voor katten. Hoewel de invoering ervan officieel is aangekondigd door de overheid voor 2023, is het moment van verplichting nog niet concreet vastgesteld. Het lijkt er echter sterk op dat we binnenkort onze geliefde pluizige metgezellen moeten laten chippen, en dat roept veel vragen op. In deze blog bekijken we waarom je je kat zou moeten laten chippen, wat de kosten zijn, en wat er gebeurt als je het niet doet.
Het chippen van je kat is eigenlijk vrij eenvoudig. Een minuscuul apparaatje, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, wordt onder de huid van je kat geplaatst, meestal tussen de schouderbladen. Dit wordt doorgaans gedaan door een dierenarts of een specialist, en je kat zal hier nauwelijks iets van merken. Het chipnummer wordt vervolgens geregistreerd in een database en gekoppeld aan jou als eigenaar. Het is jouw verantwoordelijkheid om deze informatie up-to-date te houden.
Het grote voordeel van chippen is dat het de overheid en dierenbeschermingsorganisaties helpt om de fokkerij beter te reguleren, met name bij honden, en om het aantal zwerfdieren te verminderen. Dit laatste is vooral van toepassing op katten. Jaarlijks raken er meer dan 60.000 katten vermist in Nederland, en slechts 17% van hen wordt herenigd met hun eigenaren. Dankzij chips wordt dit proces aanzienlijk vereenvoudigd. Als je kat vermist raakt en is voorzien van een chip, is het een fluitje van een cent om je harige vriend weer thuis te brengen.
Het precieze moment waarop de verplichte chipregeling voor katten van kracht wordt, blijft nog onzeker. De overheid heeft de intentie aangekondigd om dit in te voeren, maar de details worden nog uitgewerkt. Als we kijken naar eerdere ervaringen met de verplichting voor honden, kunnen we verwachten dat de regelgeving voor katten waarschijnlijk ergens in 2024 van start gaat. Dit geldt zowel voor katten die veel buiten komen als voor binnenkatten.
Hoewel de overheid geen verplichting oplegt voor het chippen van katten, is het belangrijk om te weten dat de meeste huisdierenverzekeraars wel vereisen dat je kat gechipt is. Als je kat niet gechipt is, kun je geen aanspraak maken op vergoedingen bij je kattenverzekering. Het is wel mogelijk om een ongechipte kat te verzekeren, maar je moet er dan voor zorgen dat je kat bij het eerste bezoek aan de dierenarts een chip krijgt.
Daarnaast is het essentieel om te weten dat in veel Europese landen en daarbuiten een chipverplichting voor katten geldt. Als je van plan bent om met je kat naar het buitenland te reizen, moet je ervoor zorgen dat je kat gechipt is, anders mag hij niet zomaar de grens over.
De kosten voor het chippen van je kat variëren, maar over het algemeen ligt de prijs tussen de €15 en €50. Deze prijs omvat zowel de chip zelf, de plaatsing ervan bij de kat, als de registratie. Het is belangrijk op te merken dat dit eenmalige kosten zijn, en dat er geen vervangende chips of doorlopende registratiekosten zijn.
Niet alle verzekeraars vergoeden de kosten voor het chippen van je kat. Bij verzekeraars zoals Aegon, Dierenverzekering.nl, InShared, Univé en PetSecur moet je deze kosten zelf dragen.
Als je kat echter verzekerd is bij OHRA of Figo, kun je de factuur van de dierenarts meestal wel declareren. Houd er wel rekening mee dat sommige verzekeraars een eigen risico en/of eigen bijdrage per declaratie hanteren, wat betekent dat je mogelijk niet alle kosten volledig vergoed krijgt.
Kortom, het chippen van je kat kan in de toekomst verplicht worden en heeft nu al veel voordelen, vooral als je je harige vriend graag veilig en snel weer thuis wilt hebben in geval van vermissing. Het is niet alleen een verstandige zet voor de gezondheid en veiligheid van je kat, maar het kan ook helpen bij het verminderen van zwerfdieren en het reguleren van de fokkerij. Denk er dus goed over na en zorg ervoor dat je kat altijd de best mogelijke zorg krijgt.
In deze uitgebreide review bespreken we de top kattenverzekeringen van...
Lees meerZo bescherm je jouw huisdier tegen winterse omstandigheden
Lees meer