Kun je elk hondenras verzekeren?

Kun je elk hondenras verzekeren?

Honden zijn geliefde huisdieren en trouwe metgezellen die ons dagelijks leven verrijken. Het is dan ook vanzelfsprekend dat we willen zorgen voor hun welzijn en gezondheid. Een van de manieren om dit te doen, is door het afsluiten van een huisdierenverzekering voor je viervoeter. Echter, niet alle hondenverzekeringen accepteren elk hondenras. In dit artikel gaan we dieper in op deze kwestie, bespreken we de uitzonderingen en verschillen in premies, en bieden we inzicht in enkele specifieke verzekeraars.

Inhoudsgave

Kun je ieder hondenras verzekeren?

In principe is het mogelijk om honden van alle rassen te verzekeren. Echter, voor bepaalde hondenrassen is de keuze beperkter vanwege uitsluitingen die sommige verzekeraars hebben opgenomen in hun polisvoorwaarden.

Vroeger was het moeilijk om verzekeringen te vinden voor rassen die vaak te maken hadden met gezondheidsproblemen of die een reputatie hadden vanwege gedragsproblemen. Rassen zoals de Staffordshire Bull Terrier en de Cane Corso stonden bijvoorbeeld op uitzonderingslijsten.

Tegenwoordig zijn er nog enkele uitzonderingen op basis van ras of gewicht:

  • InShared: Sommige rassen kunnen niet terecht bij InShared. Voorbeelden hiervan zijn Franse en Engelse Buldoggen, evenals grotere rassen zoals de Anatolische herdershond of Mastino Napoletano. Deze rassen kunnen niet worden verzekerd bij InShared.

  • HEMA: HEMA staat geen honden toe die zwaarder zijn dan 55 kilo. Bezitters van rassen zoals de Boerboel, Mastiff of Deense Dog kunnen meestal geen hondenverzekering afsluiten bij HEMA vanwege dit gewichtsbeperking.

Verschillen in premie per hondenras

Terwijl InShared en HEMA ervoor kiezen bepaalde rassen volledig uit te sluiten, bieden andere verzekeraars wel dekking voor zwaardere honden.

Het is echter mogelijk dat je voor het ene ras een hogere premie betaalt dan voor het andere. Gewicht speelt een rol bij het bepalen van de premie (vanwege de kosten voor bijvoorbeeld narcose en medicijnen), evenals de algemene gezondheid van het ras.

Bijvoorbeeld, bij OHRA en Petplan betaal je aanzienlijk meer premie voor een Mopshond dan voor een Kooikerhondje, hoewel beide rassen vergelijkbaar zijn in gewicht en leeftijdsverwachting. Dit komt omdat Mopshonden meer vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen, waardoor de verzekering duurder wordt.

Bovendien kan het voorkomen dat je voor een teefje een iets hogere premie betaalt dan voor een reu. Dit is onder andere het geval bij PetSecur, waarbij het verschil in premie tussen rassen groter kan zijn.

Het verzekeren van je hond is een belangrijke stap om de gezondheid en het welzijn van je harige metgezel te beschermen. Hoewel de meeste hondenrassen in aanmerking komen voor verzekeringen, is het van cruciaal belang om de polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars grondig te bestuderen. Let op mogelijke uitzonderingen op basis van ras of gewicht, evenals variabele premies op basis van gezondheidsrisico’s. Door zorgvuldig te vergelijken en te onderzoeken, kun je de juiste hondenverzekering vinden die perfect aansluit bij de behoeften van jouw geliefde viervoeter.

Misschien vind je dit ook leuk?

Dé beste huisdierverzekering vergelijker. Vergelijk eenvoudig en bespaar. Het grootste aanbod van verzekeraars. Wij zijn onafhankelijk.